Marijina legija – Komicij "Gospa Snježna", Petrinja

Pet legionarskih obećanja u Kutini

Bogoslov Ivan

Nakon p. Artura koji je svoje obećanje imao na blagdan Majke Božje Bistričke 13.07. 2020., u Kutini je bilo još obećanja na blagdan i još obećanja posvećenih osoba. 31.08.2020., na blagdan Gospe od Suza svoje obećanje izrekao je b. Ivan Sandrin, bogoslov na drugoj godini KBF-a u Zagrebu. Bilo je dirljivo i svečano. Okupila su se dva Kutinska prezidija odraslih Gospa Snježna i Bezgrješno Začeće, Kraljica Mira iz Petrinje s b. Vladom predsjednikom Komicija, prijatelji (i kolege) bogoslovi b. Ivana. Svečanost su uveličali i roditelji b. Ivana koji su tom prigodom bili s nama, a s nama je po prvi put bio i kutinski župnik vlč. Vladimir Hren koji je tek preuzeo župu i č. s. Danijela koja je također tek stigla u Kutinu u samostan Klanjateljica Krvi Kristove. Allocutio je održao bogoslov Karlo koji nas je sve oduševio. Progovorio je na jedan vrlo zanimljiv i dubok način o sedam glavnih grijeha. Progovorio je s jedne rekla bih psihološke strane, pristupačno za svakoga da smo ga na kraju spontano nagradili pljeskom. Nakon podijeljen radnih (ratnih 😊) zadataka b. Ivanu uputili smo čestitke na danom obećanju. B. Ivan je zaista obogatio našu zajednicu. Veoma je odgovoran i savjestan, obavlja sve povjerene mu apostolate. Kada je prisutan na sastancima održava nam allocutie, a povremeno nas od srca nasmije. U srcu nosi nježnu ljubav prema Mariji koju pokazuje svojim načinom života, ali i djelatnim radom kojemu svjedoči cijela zajednica. Nakon sastanka čestitali smo slavljeniku i ostali u veselom druženju.

 

s. Zdravka

U ponedjeljak 05.10.2020. također je bilo svečano u kutinskom prezidiju Gospa Snježna. Naša s. Zdravka Pavčo, samozatajna i tiha, skromna, a uvijek spremna odraditi sve povjerene joj zadaće odlučila je izreći svoj: „DA!“. I njeno obećanje okupilo je velik broj legionara. Došla su dva odrasla kutinska prezidija i prezidij Kraljica Mira iz Petrinje. To je prezidij u kojem djeluje b. Vlado predsjednik Komicija Petrinja kojeg uvijek rado susrećemo kao gosta naših sastanaka. Uvijek nas oplemeni pokojim duhovnim mislima, zdravim humorom i poticajima na promišljanje vlastitoga života. Našoj s. Zdravki svečani blagoslov udijelio je p. Toma, poljski svećenik iz Ilove kojega također rado susrećemo na našim sastancima. On je i održao allocutioo. Rekao je da je ovo mjesec posvećen Mariji, mjesec u kojem ima puno svetaca koji su uspješno završili svoju bitku i sada su blago crkve i primjer za nas. S Bogom je sve moguće. Potaknuo nas je na što češće prisustvovanje sv. Misi i na činjenje djela milosrđa. Ako vinograd ne donosi ploda ne služi ničemu. Moramo u svom životu razlučiti ono bitno i to činiti. Marija je uvijek Bogorodica i ona rađa Boga u srcu čovjeka i zato s njom tako brzo napredujemo. I s. Zdravki uputili smo čestitke na ovom odvažnom i plemenitom koraku koji ju je još više približio Srcu Majke Marije. Nakon sastanka b. Saša je uhvatio gitaru, a stolove smo ispunili sokovima i raznim slasticama.

 

s. Marija

Nakon s. Zdravke 02.11.2020. svoj: „Da!“, svoj: „Evo me Majko, čini sa mnom i s mojim životom što želiš, vodi me kamo i kako želiš“ odlučila je izreći s. Marija Lesićar! Sestra koja je od prvog dana u prezidiju pronašla svoj duhovni dom te je bila za sve opcije, druženja, putovanja. Odmah i radosno! Za vrijeme njenog obećanja već su uslijedile promjene uzrokovane preporukama stožera civilne zaštite te je to prvo obećanje koje smo (zbog veličine prostora i broja sudionika) imali u crkvi Gospa Snježna. I ovaj put su bila dva kutinska prezidija i Kraljica Mira iz Petrinje. Svečani blagoslov sestri Mariji nakon upravo izrečenog obećanja udijelio je p. Toma koji je održao i prigodan allocutioo. Poziv na svetost tj. poziv na sreću upućen je svima. Sreća je kad je čovjek u srcu ispunjen i ta se njegova sreća prelijeva na druge. Kad nismo ispunjeni, kad zavidimo kad smo u muci suživot je težak. Svi smo pozvani na pročišćenje. Male zajednice imaju snagu da jedni drugima možemo biti na pomoć. Sotona ti želi oduzeti molitvu jer zna, ako ti ne oduzme molitvu onda si jak u Bogu i ne može ti ništa. Ako ti oduzme molitvu onda s tobom može sve, molitva će ga ograničiti. Molitva je prizivanje Boga u problem koji imaš. Iz molitve dolaze poticaji što učiniti. Ako ne poznajemo moć molitve ne koristimo ju, ne vjerujemo u nju i onda propadamo. Vratimo se na izvore. Sada su takva ozbiljna vremena da je premalo biti tradicionalni vjernik. Ulazimo u stvarnost čvrstog odlučivanja za Gospodina što nas s druge strane čini sretnima. I s. Mariji čestitali smo na danom obećanju, a b. Robertu zahvalili na angažmanu oko pripreme prostora što je bilo potrebno da bi se mogao održati sastanak. Druženje smo uz kolače, sokove i grickalice imali vani. Bilo je to posebno iskustvo.

 

s. Ana

s. Ana Slakoper iz prezidija Bezgrješno Začeće željela je obećanje sa skromnijim brojem legionara pa smo ga imali u pastoralnom centru u nedjelju 22.11.2020. U posjeti su bili samo njen suprug Igor, b. Vlado predsjednik Komicija, dva brata iz Petrinje te s. Barica. Sestru je blagoslovio i sastanak uzveličao svojom prisutnošću vlč. Marijan Štingl, svećenik iz susjedne župe Voloder. Sastanak je protekao u vedrom ozračju, a nakon izmoljeneCatenaee svi smo ostali stajati. S. Ana je odlučno i hrabro izrekla svoje. „Da!“ Duhu Svetom, allocutioo je poslušan svećeniku, koji je to od njega zatražio, održao b. Vlado predsjednik Komicija.
Ima jedna knjiga koja se zove: Motriti tajnu. Motrimo tu rečenicu. Stojim pred tobom kao tvoj vojnik. Ovo je nebeski rat koji se prelijeva na zemlju i moramo na to odgovoriti. Vjera je bit svega. Apostoli su nam primjer i uzor, a i oni su u jednom trenutku došli do toga da nemaju vjere. Nemojmo se toga bojati. Molili su Isusa da im umnoži vjeru. Ispitajmo se danas: kakva je moja vjera i što ja smatram vjerom? Vjera je odnos. Upravo je ovo sada bio čin vjere, odnos Marije prema svom djetetu Ani. Ljubav koja je ponuđena i uzvraćena. Gospa u Međugorju kaže: „Draga djeco, Otac vam se nudi“ i kako mi uzvraćamo? To je vjera. On nas je imenom zazvao. Isus izgovara naše ime. On je sada rekao: „Ana, ljubiš li me?“ Isus nudi svoj odnos. Počastio nas je što nas je zazvao imenom. Bog je prvi akter odnosa, ne mi. Ako želimo odgovoriti zahtjevima ovoga vremena budimo oni koji se stavljaju kao njeni suradnici, Marija ima svoje pothvate,a mi smo joj potrebni da u njen trijumf uvedemo što više ljudi. Trebamo dati svoju žrtvu, a to je : „Evo me! Evo nas Majko želimo sve ono što ti želiš od nas!“ Budimo živi svjedoci Marijine nazočnosti u svijetu i njezine pobjede. Vjerom ćemo pobijediti, a tko nema vjere neka moli! Zato puno molimo!
s. Ani čestitali smo na hrabrosti i poželjeli joj dug i plodonosan legijski staž! Nakon sastanka ostali smo u druženju u kojem je bilo jako puno smijeha.

 

 

s. Bernarda

Samo dan kasnije u ponedjeljak 23.11.2020. svoje: „Da!“, izrekla je s. Bernarda Crnjak-Radusinović iz prezidija Gospa Snježna. Još jedno obećanje u našoj baroknoj ljepotici, crkvi Gospe Snježne u Kutini. Bila su prisutna dva prezidija, naš i prezidij Ogledalo pravde iz Petrinje, jedan od zaista rijetkih prezidija koji se sastoji samo od muških članova S. Bernarda je nakon izmoljene Catenaee, hrabro pristupila oltaru, kleknula te mirnim glasom koji nas je sve potaknuo da duboko proživljavamo svaku riječ, izrekla svoje obećanje Duhu Svetom! U toj posebnoj tišini, osjećali smo povezanost s Nebom, s Majkom koja ju je ovamo dovela, pred noge njenog Sina. Prezidij Gospa Snježna dobio je vrijednog mladog člana koji nam je svima na radost. Pater Marianno blagoslovio je s. Bernardu i održao allocutioo koji nam je prevodila njegova bliska suradnica č. s. Mirjam iz reda Klanjateljica Krvi Kristove. Za ovo vrijeme kada je naš župnik vlč. Hren bolestan, oni redovito, svakog ponedjeljka dolaze na naše sastanke i hvala im na tome! P. Marianno ispričao je priču o tri sita. Prije nego što ćemo progovoriti o nekome trebamo napraviti test. Trebamo si postaviti tri pitanja: da li je ta stvar koju želimo reći istinita, da li je to što želimo reći dobro i da li to što želimo reći drugome korisno? Nakon podjele radnih zadataka čestitali smo s. Bernardi, a čestitala joj je i njena Majka koja je kao gost također bila prisutna na ovom svečanom sastanku.
Nakon sastanka podružili smo se vani uz obilje ića i pića!


s. Barica Begović Matošković!

Facebook Comments