Marijina legija – Komicij "Gospa Snježna", Petrinja

Frank Duff

Frank Duff – službeni osnivač Marijine legije (1889.-1980.)

Kao član družbe Sv. Vinka, Frank Duff uklopio se u rad prije svegao radi neopisivog siromaštvo koje je u to vrijeme vladalo u Dublinu. Ali prije svega želio je siromašne i bolesne izvesti iz njihove emocionalne patnje,  U tu svrhu osnovao je Marijinu legiju koja je provodila važan ulični apostolat među prostitutkama; mnoge od tih žena legionari su vratili na pravi put i preusmjerili u druge profesije.

Važni datumi u njegovom životu:

Frank je rođen 7. lipnja 1889. u Dublinu, u Irskoj. Roditelji Franka Duffa bili su John Duff i Susan Laetitia Freehill. Bio je najstarije od sedmero djece (slika ovdje zdesna) i kršten je u ime Francis Michael .

Nakon završenog fakulteta Blackrock radio je od 1907. kao državni službenik u riznici.

  1. pridružio se zajednici Sv. Vinka Paulskog, u kojoj je bio doveden do dublje predanosti katoličkoj vjeri; istodobno je postao vrlo osjetljiv na potrebe siromašnih i bolesnih. Već tada je počeo s kućnim posjetima i uličnim apostolatima.
  2. sudjelovao je u svom prvom pokorničkom hodočašću “Čistilište Sv. Patrika”, nakon čega je donio odluku pridružiti se družbi  Sv. Vinka.

Od 1915. molio je brevijar (crkvena knjiga molitava) kao laik i tako je preduhitrio Drugi vatikanski sabor.

1916. u dobi od 27 god., objavio je svoju knjižicu “Možemo li biti sveci?” U njoj je izložio jedno od najsnažnijih uvjerenja svog života, naime da su svi bez iznimke pozvani biti sveci i da kroz našu katoličku vjeru imamo sva potrebna sredstva da to postignemo.

  1. otkrio je raspravu Sv. Ljudevita Maria Montforskog o Pravoj pobožnosti prema blaženoj Djevici Mariji – djelu koje je radikalno promijenilo njegov život: 1934. Frank je završio karijeru u državnoj službi i potpuno se okrenuo legionarskoj aktivnosti.

Zajednica Marijina legija

Dana 7. rujna 1921. osnovao je Zajednicu “Gospe od Milosrđa” s ocem Michaelom Toherom iz nadbiskupije Dublin i skupinom katoličkih žena i djevojaka, poznatih od 1925. pod latinskim imenom Legio Mariae (Marijina legija).

Frank Duff kratko je vrijeme bio privatni tajnik ministra obrane Michaela Collinsa 1921/22 .

Hostel Sancta Maria za bivše prostitutke izgrađen je 1922. godine , hostel Morning Star za beskućnike 1927. godine i hostel Regina Coeli za samohrane majke 1930. godine . Svim domovima upravljali su i još uvijek upravljaju legionari.

  1. papi Pio XI. predstavio je Marijinu Legiju u privatnoj audijenciji, zagovornik laičkog apostolata i Katoličke akcije, preporučio je novu organizaciju, dao joj svoj poseban blagoslov i nazvao je divnim i svetim djelom. Ova je preporuka imala za posljedicu da su Marijinu legiju priznale i nadređene crkvene vlasti.

Godine 1934. Frank Duff odustao je od državnog službenika kako bi se mogao u potpunosti posvetiti Marijinoj legiji.

Godine 1952. Frank Duff primio je poziv iz Vatikana da na Vatikanskom radiju održi obraćanje o duhovnosti i povijesti Marijine legije, koje je emitirano na 25 jezika.

  1. Frank Duff imenovan je laičkim revizorom na Drugom vatikanskom koncilu. Sljedeće godine pozvao ga je papa Pavao VI. da sudjeluje kao laički promatrač – nagrada kojom je Papa prepoznao i potvrdio njegovo veliko djelo za laički apostolat. Na kraju koncila primio ga je u privatnoj audijenciji.

1979. dobio je još jednu čast, papa Ivan Pavao II. želio ga je upoznati. Frank se zajedno s ondašnjim predsjednikom Komicija uputio u Vječni Grad, sudjelovali su u privatnoj audijenciji kod pape te sudjelovali na Sv. Misi i iz ruku samog Sv. Oca primili su sv. pričest

Do svoje smrti 7. studenoga 1980. , junački je predano vodio širenje Legije širom svijeta.