Marijina legija – Komicij "Gospa Snježna", Petrinja

Značenje i slika Tesere – Legijske molitve

Tesera
Legijska slika

Legijska slika sastoji se od simbola i predstavlja duhovnu podlogu legije. Zato su najvažniji elementi navedeni ovdje:

Golubica. Ovaj simbol predstavlja Duha Svetog koji se zaziva na samom početku kako bi se legijski rad ispunio snagom i ljubavlju. Preko Duha Svetoga, Marija podjeljuje apostolski žar i milost koju Bog daruje.

Marija, Majka Božja. Na glavi stoji zvijezda, Zvijezda jutarnja, kao simbol milosrđa i svetosti. Ona je kako se i moli u Cateni jutarnja zora, lijepa kao mjesec, sjajna kao sunce, strašna kao dobro uređena vojska. Strašna je zmiji (još kažemo vrag ili Sotona), kojoj će uništiti glavu (usp. Post 3,15 i Otk 12,9).

Katena. Catena je latinska riječ za lanac i predstavlja molitvu koju legionari cijelog svijeta mole i tako ih povezuje u jedan veliki lanac. To je jedan magnifikat ili himan (Magnificat anima mea dominum…) koji sadrži antifonu i kratku molitvu koju legionari svakodnevno mole. Latinske riječi natpisa opisuju borbu koju Marijina vojska vodi protiv zmije sa svojim pomagačima. Navedeno je i Marijino majčinstvo (usp. Iv 19,26) koje obećava spasonosnu zaštitu onima koji su vjerovali (usp. Lk 1,45).

Dvije vojske. Legija se ovdje pojavljuje kao skupina ljudi koji imaju raspelo u desnoj ruci, krunicu u lijevoj ruci i imena Marije i Isusa u srcu. Vatreni stup simbolizira sjedinjenje svih ovih srca. U Mariji imaju snage i prednost da zajedno krenu u bitku protiv svijeta (u smislu grijeha) rame uz rame i bez gubitka, kako bi na kraju pobijedili vječnost.

Kada se pridruži Marijinoj legiji, svaki član dobiva Teseru.

To uključuje sve legionarske molitve, koje mole i molitveni i aktivni legionari.

To je znak jedinstva i bratstva za sve legionare širom svijeta, gdje god se nalazili.