Marijina legija – Komicij "Gospa Snježna", Petrinja

Biskup Košić legionarima na srce stavio Marijine riječi: “Sve što vam rekne učinite.”

U utorak 7.studenog u crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Petrinji održano je misno slavlje povodom godišnjice smrti osnivača Marijine legije Franka Duffa. Misno slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić uz kojeg su koncelebrirali župnik domaćin Damir Ceković, te vlč.Marijan Štingl, Krešimir Bulić, Dragutin Papić te đakon Ivan Sandrin. Za ispovijed je bio na raspolaganju kancelar sisačke biskupije vlč.Janko Lulić. 

Na misno slavlje odazvali su se aktivni i molitveni članovi Marijine legije iz cijele Sisačke biskupije te brojni vjernici koji su došli na njihov poziv. Prilika je ovo da se prisjetimo važnijih podataka o životu Franka Duffa. Frank je rođen 7. lipnja 1889. u Dublinu, u Irskoj.  U 1916. u dobi od 27 god., objavio je svoju knjižicu “Možemo li biti sveci?” U njoj je izložio jedno od najsnažnijih uvjerenja svog života, naime da su svi bez iznimke pozvani biti sveci i da kroz našu katoličku vjeru imamo sva potrebna sredstva da to postignemo. 

Godinu kasnije, 1917., otkrio je raspravu Sv. Ljudevita Maria Montforskog o Pravoj pobožnosti prema blaženoj Djevici Mariji – djelu koje je radikalno promijenilo njegov život: 1934. Frank je završio karijeru u državnoj službi i potpuno se okrenuo legionarskoj aktivnosti. 

 Frank Duff imenovan je 1964. laičkim revizorom na Drugom vatikanskom koncilu. Sljedeće godine pozvao ga je papa Pavao VI. da sudjeluje kao laički promatrač – nagrada kojom je Papa prepoznao i potvrdio njegovo veliko djelo za laički apostolat. Na kraju koncila primio ga je u privatnoj audijenciji. 

  Do svoje smrti 7. studenoga 1980. , junački je predano vodio širenje Legije širom svijeta.  

U svojoj se propovijedi biskup Košić osvrnuo na njegov život te također progovorio o legionarima koji danas u Sisačkoj biskupiji nastavljaju sve ono što je započeo Frank Duff. Marijini legionari se nalaze na tjednom sastanku, mole krunicu te idu na apostolat. Biskup je naglasio važnost apostolata posjeta bolesnima, usamljenima, braniteljima, te onima koji su na rubu društva.  

Legionari u biskupiji imaju i brojne druge aktivnosti po kojima su prepoznatljivi, organiziraju i izvode scenske prikaze živih jaslica, muke Isusove, te su već petu godinu organizirali Mladifest u Sisačkoj biskupiji po uzoru na onaj međugorski. 

U svojoj je propovijedi biskup legionarima na srce stavio Marijine riječi koja kaže: “Sve što vam rekne učinite.”  

“Ona nam kaže da Isusa slušamo, da za Njim idemo, da Njemu služimo jer ćemo tako zadobiti spasenje. Hvala Marijinoj legiji, želim to posebno istaknuti ovdje u Petrinji, koja puno dobrih djela čini i organizira i pasije, žive jaslice i Mladifest, ali najvažnija je molitva krunice, klanjanje pred Presvetim, zatim posjet bolesnicima i onima koji su u potrebi. To je djelo koje vidljivo, možda malo, ali veliko u Božjim očima. Dragi neka vas sve Marija zagovara da mi poput Franka Duffa činimo dobro, da slijedimo riječi Blažene Djevice Marije, da s njoj preporučujemo u molitvi, da budemo nasljedovatelji Njezina sina i vršitelji Božje volje.”, rekao je biskup.  

Misno slavlje je pjesmom uveličao Zbor Marijine legije. Nakon mise održano je druženje na kojem su legionari izmjenjivali iskustva, razgovarali o prošlim i budućim aktivnostima.  

Facebook Comments