Marijina legija – Komicij "Gospa Snježna", Petrinja

Uoči Lovrenčeva dođite na glazbeno-scenski prikaz pod nazivom Život i muka sv.Lovre

Povodom blagdana sv.Lovre i Dana grada Petrinje zajednica Marijine legije ove godine priprema i izvest će glazbeno-scenski prikaz pod nazivom Život i muka sv.Lovre. Prikaz će biti izveden dva dana uoči proslave Lovrenčeva 8.kolovoza s početkom u 20.sati u gradskom parku na prostoru ispred župne crkve. Želja nam je ove godine upotpuniti obilježbu Lovrenčeva prikazom života zaštitnika naše najstarije petrinjske župe.  

O sv.Lovri ima općenito malo podataka. Smatra se da je rođen 31. prosinca 225. u Valenciji ili manje vjerojatno u Huesci, grada odakle su mu roditelji. Mučenici Orentius  i Patientia tradicionalno su smatrani Lovrinim roditeljima. 

U vjeri ga je poučio arhiđakon Siksto. Kada je Siksto postao papa 257. godine, Lovro je postao đakon i dobio je službu upravljanja nad crkvenim blagom te skrbi nad siromašnima. Prema legendi, među blagom bio je i sveti gralkalež iz kojeg je Isus pio na Posljednjoj večeri. Lovro je prema legendi poslao sveti gral u Španjolsku i danas se čuva u Valenciji, ali se ne može potvrditi autentičnost. Bio je jedan od prvih arhivista u Crkvi pa je zaštitnik knjižničara. 

Godine 258., tijekom vladavine rimskog cara Valerijana, ubijeni su mnogi svećenici i đakoni, a bogatijim kršćanima oduzeta je imovina te su protjerani. Papa Siksto II. bio je među prvim žrtvama progona. Odrubljena mu je glava 6. kolovoza 258. godine. Prema legendi koju je zapisao sv. Ambrozije, Lovro je sreo papu Siksta II. kada su ga vodili na pogubljenje i rekao mu: „Gdje ideš, dragi oče bez svoga sina? Gdje se žuriš sveti svećeniče bez svoga đakona? Prije nisi nikada pohodio oltar žrtvovanja bez svoga sluge, a sada želiš to učiniti bez mene? Papa je prorokovao, „da će ga slijediti nakon tri dana”. Lovru su uhitili. Rimski prefekt dao mu je tri dana da preda crkveno blago koje je čuvao.  

Lovro je nastojao u ta tri dana podijeliti što više crkvenoga blaga siromašnima. Kada su prošla tri dana, izručen je prefektu. Lovro je pred prefekta doveo slijepe, bolesne i siromašne i rekao mu da su oni crkveno blago. Osuđen je na smrt. Lovru su mučili pržeći ga na roštilju. Pri tome je zavapio: „Ova strana je gotova, okrenite me i zagrizite!”.  Zbog te izjave, sv. Lovro je zaštitnik komičara, mesara i kuhara. 

 

Facebook Comments