Marijina legija – Komicij "Gospa Snježna", Petrinja

Proslava 900. sastanka prezidija “Zdravlje bolesnih”, Lasinja

U subotu 6. veljače u Lasinji je održana proslava 900. sastanka prezidija “Zdravlje bolesnih” koji u župi djeluje 19 godina. Bila je to prigoda da se svi zajedno zahvalimo Legijinoj Kraljici koja nas je okupila i kroz dugi niz godina nastavila okupljati kao brižna Majka svoju djecu.

Duhovni program započeo je s ispovjedi i duhovnim nagovorom kojeg je održao župnik iz Veleševca, vlč. Kristijan Krajnović. Zatim su uslijedile legijske molitve s krunicom i sv. Misa. Uz vlč. Kristijana bio je prisutan i domaći župnik vlč. Danko Bizjak koji je ujedno i duhovnik prezidija i kurije u Lasinji. Bio je tu i mons. Franjo Ćuk, duhovnik Komicija koji je pomagao ispovijedati. Nakon svete mise ostali smo još malo na kratkom druženju i razgovoru gdje nas je pozdravio i čestitao b. Vlado Sučec, predsjednik Komicija “Gospa Snježna”, Petrinja. Ovom duhovnom programu osim domaćih legionara nazočili su i legionari iz Dvoranca, Pisarovine, Bregane, Donje Kupčine, Šišljavića, Dragonošca, kao i legionari iz Petrinje.

Vlč. Kristijan u svom nagovoru okarakterizirao je kršćane kao rimske vojnike tako da se poslužio riječima sv. Pavla: “Opašite bedra istinom, obucite oklop pravednosti, imajte uza se štit vjere, uzmite kacigu spasenja, i mač Duha”. Također je naglasio kako smo po krštenju postali dionici Kristove svećeničke, proročke i kraljevske službe i tako na sebe preuzeli odgovornost u služenju svome bližnjemu kao i odgovornost spasenja ne samo svoje nego i duše svojih bližnjih. Osvrnuo se i na našeg osnivača koji je prije 100 godina dobio poticaj i želio je biti koristan u Crkvi, odnosno Bog se njime okoristio kako bi pridobio što više duša za Boga. Naš kršćanski život temelji se na zajednici; imati braću i sestre s kojima možemo podijeliti dobro i zlo, savjetovati jedni druge. Nismo sami i nikako ne bi trebali biti sami. Također nam je dao dvije rečenice na promišljanje, a odnose se na Isusove i Marijine riječi upućene ljudima:” Bez mene ne možete učiniti ništa” i ” Što god vam kaže učinite”.

Ova velika obljetnica sjajno se uklopila u godinu velikog jubilej – stogodišnjicu osnutka Marijine Legije.

Facebook Comments