Marijina legija – Komicij "Gospa Snježna", Petrinja

Pasija ostavila dubok dojam na publiku u Kravarskom

U danima kada se obilježava spomen na svećenika i mučenika Stjepana Povoljnjaka u župi Uzvišenja sv. Križa u Kravarskom, zajednica Marijina legija iz Petrinje izvela je glazbeno-scenski prikaz pasije pod nazivom „Da nisi i ti učenik toga čovjeka?“. Tako je  večer 23. svibnja protekla u razmatranju Isusovog života, muke, smrti i uskrsnuća. Ovogodišnji prikaz pasije, kojeg je osmislio i napisao vjeroučitelj Vlado Sučec, predsjednik Komicija Gospa Snježna Petrinja, posebnu pozornost pridaje Isusovim učenicima, ponajprije Petru koji je nakon zataje i pokajanja doživio ljubav. Scene s Marijom, Majkom Isusovom i Njegovom prvom učenicom, posebno su se dojmile publiku.

Tu su i Marta, Marija i Lazar. Uskrsnuće Lazarovo nekoliko je gledatelja izdvojilo kao najposebniju scenu. Marijina legionarka iz Kravarskog, s. Biserka kazala je da je prostor na brijegu odlično iskorišten za prikaz te da vjernosti prikaza pridonosi što npr. rimski vojnici uistinu udaraju leđa  Isusa, Šimuna Cirenca. Gledateljica, ujedno i članica Marijanskog zavjeta za domovinu, nakon prikaza nam je kazala: „ Jučer sam saznala za ovaj prikaz i evo me. Posebno su me dotakle scene raspeća i Majka Marija, Marija Magdalena i Ivan pod križem kad su Isusa skinuli s križa.

Prije same izvedbe pasije, domaćin vlč. Siniša Blatarić, predmolio je Krunicu Božanskog milosrđa te smo tako svi zajedno – i izvođači i gledatelji- molili za duhovnu i materijalnu obnovu naših župa pogođenih potresom, za mir   te se na taj način pripremili za samu pasiju. Također, župnik je pripremio i kratki kviz za posjetitelje te je za nagradu podijelio publikaciju o vlč. Stjepanu Povoljnjaku te zbirku promišljanja „Bog u mislima“  naše drage legionarke sestre Biserke Kolarec.

Gledateljica iz Velike Gorice podijelila je s nama svoje dojmove: „Scenografija je bila sjajna, glumci, efekti …Nisam ovo očekivala, prvi put ovako nešto gledam. Sve riječi hvale. Bičevanje, raspeće – najeemotivnije scene.“

Poslušajte i audio zapis dojmova s predstave:

Bilo mi je fenomenalno, koliko je to bilo realistično, začuđena sam jako.

„Grandiozno, predivno. Uopće nisam imao dojam da to rade amateri. Kompletna režija, kostimografija, koreografija, sve uvjerljivo. Djeca su izvanredna. Pod dojmom sam svih scena. Hvala vam. Tu se vidi ogroman rad, trud, znanje. Svi su dali sve od sebe. Ne mogu izreći što osjećam. Veliki je trud samo u scenu uložen.“ Gledatelj iz Kravarskog.

 „Ovo je tako dobro! Rasplakala sam se, naježila sam se. Pola predstave sam imala knedlu u grlu. Gledala sam i ranije snimke prikaza, ali uživo je nešto posebno!“ Gledateljica iz Siska.

Facebook Comments