Marijina legija – Komicij "Gospa Snježna", Petrinja

Križni put automobilima – četranest postaja kroz dvjesto kilometara

U nedjelju 6.ožujka održan je Križni put automobilima u organizaciji Komicija Gospa Snježna Petrinja. Ovo je četvrti put da se održava ovakav Križni put. Svake godine se odabere druga ruta u Sisačkoj biskupiji, a povežu prezidiji na način da se u svakom mjestu moli druga postaja.

Prva i zadnja postaja 204 km dugačke rute je ove godine bila u Petrinji ispred župne crkve sv.Lovre. Uvod je dao predsjednik Komicija b.Vlado Sučec.

Druga postaja održana je u Žažini

Druga postaja je održana u Žažini kod crkve sv.Nikole i Vida stradale u razornom potresu 2020.godine u kojoj je tada smrtno stradao orguljaš Stanko Zec.

Treća postaja je bila u Selima gdje nas je s domaćim legionarima prezidija Majka Božje Milosti dočekao župnik Dragutin Papić.

U bazilici sv.Kvirina gdje djeluje prezidij Gospa od utočišta nas je dočekao Petrinjac vlč.Robert Jakica koji je pohvalio ideju za održavanjem ovakvog Križnog puta.

Četvrta postaja je izmoljena u Oborovu gdje su  nas dočekali legionari prezidija Kraljica mučenika. Peta postaja je bila u Ivanić Gradu gdje djeluje prezidij Kraljica milosrđa.  Tamo je s nama bio i domaći župnik Branko Koretić povjerenik za pastoral braka i obitelji. Pitali smo ga što misli o ideji Križnog puta automobilima:

“Križni put nas podsjeća ne samo na Isusovu muku, nego i na vrijednosti zbog kojih je On trpio, a On je trpio da bi mi imali život. Kada smo na putu Križa posvješćujemo si koja nam je ljepota omogućena u vjeri. Hvala vam na tome što obilazite naše crkve jer promovirate jednu pobožnost koja je malo zamrla u obiteljima. Možda je to poticaj čovjeku da napravi sličnu žrtvu. Možda na putu u Zagrebu vlakom netko može održati ovu pobožnost.”, rekao je Koretić.

Potom smo se uputili u Vrtlinsku gdje nas je dočekao vlč. Stjepan Levanić s legionarima prezidija  Kraljica Mira. U Velikoj Ludini smo molili s članovima prezidija Kraljica anđela.

Nedjeljno sveto misno slavlje vodio je za nas u Voloderu vlč.Marijan Štingl. Nakon mise smo kratko s njim razgovarali:

„Smisao je Križnog puta da razmišljamo o Kristovoj muci te o svom odnosu prema Bogu i o svojoj grešnosti. Zanimljiva je ova ideja da se obilaze župe naše biskupije automobilima i to je molitva za stradanja i sigurno je svaka postaja blagoslov za to mjesto u koje ste došli.“, rekao nam je Marijan.

Velečasni Marijan Štingl je održao misno slavlje za sudionike Križnog puta automobilima

Molitva je nastavljena u Kutini gdje nas je dočekao vlč.Vladimir Hren i gdje smo nakon postaje zastali u druženju s domaćim legionarima te onima koji su se priključili naknadno iz dalekog Vojnića te Siska.

Jedanaesta postaja je moljena u Gračenici, dvanaesta u Stružcu, trinaesta u Crncu, a četrnaesta u Petrinji.

Prva i posljednja postaja su održane u Petrinji ispred župne crkve sv.Lovro

Facebook Comments