Marijina legija – Komicij "Gospa Snježna", Petrinja

Započeo 3. Mladifest u Hrvatskoj

Treći Mladifest u Hrvatskoj počeo je u petak,28. kolovoza 2021. godine u 15:30 sati u župnoj crkvi sv. Lovre u Petrinji. Crkvom su odjeknuli zvuci dobro nam poznate pjesme …“Došli smo ti Majko draga… i sve je krenulo. B. Vlado pozdravio je sve prisutne, zahvalio se biskupu, župniku, časnim sestrama, novom vodstvu Grada.  Podsjetio je i na 100 g. od osnutka Marijine legije te nas pozvao da se radujmo jer je Gospa sada već 40 godina s nama. Povjerenik za mlade Sisačke biskupije vlč. Marijan Štingl također je sve pozdravio i podsjetio da je organizator Marijina legija u suradnji sa Sisačkom biskupijom. Geslo ovogodišnjeg Mladifesta je „A ti sada stani da ti objavim riječ Božju!“ (Sam. 9,27). Možda nam je sada svima to potrebno jer živimo užurbanim životom. Ovaj susret je potreban da zaliječi duboke rane ovoga grada koje krvare.

Nakon uvodnih pozdrava vlč. Hrvoje Zovko održao  je zaziv Duhu Svetome. Između ostalog, potaknuo nas je da se ne pitamo što meni treba, nego da imamo Srce Raspetoga koje se pita što mogu učiniti i gdje se mogu raspeti za drugoga. Nakon toga svjedočanstvo su imali bračni par, Mijo i Marija iz Splita. Na simpatičan i pomalo šaljiv način ispričali su svoj život bez Boga i zatim život s Bogom. Govorili su o svom djetinjstvu, mladenaštvu, njihovom  upoznavanju, hodanju i prekidu veze, a zatim o dubokom iskustvu Boga nakon kojega su ponovo obnovili svoju vezu koja je ubrzo rezultirala brakom i sada već imaju četvero djece.  Ističu da je sreća pokloniti svoj život Bogu te da su sreću prije tražili u smeću. Naša djeca su plod naše ljubavi, naša ljubav je plod Božje ljubavi, a tko ima Boga ima sve, svjedoče ovi  i nakon sedam godina braka radosni, zaljubljeni i Bogu zahvalni supružnici!

Nakon glazbene točke slijedilo je dojmljivo svjedočanstvo vlč. Cirila Ćuša iz Slovenije koje nikoga nije ostavilo ravnodušnim. Svjedočio je kako je bio mrtav čovjek, pun duševnih rana, kompleksa, strahova te je opisao svoj put povratka prakticiranju katoličke vjere kroz put praštanja ocu koji ga je vrijeđao i tukao. Mnogi bi od nas na njegovu mjestu posustali i odustali, ali on je ustrajao i u svakom novom propalom pokušaju da se konačno zbliži s ocem vidio poziv na još veću i žarku  molitvu. Od jednog Oče naša dnevno, došao je na svakodnevnu molitvu sva tri otajstva svete krunice za dar oprosta, a onda je došao čas u kojem se to zaista i dogodilo. Koliko smo puta ljuti jedni na druge, koliko je važan dar oprosta ističe vlč. Ciril. Ne možemo sami. Počnimo moliti da Isus uđe na sva područja našeg života. Kad je dobio dar oprosta, upoznao je  živoga Isusa. Svoj život potpuno je predao Bogu i shvatio da će u životu biti najsretniji tamo gdje je Božja volja za njega. Planirao je imati brak, obitelj, a onda je kroz molitvu od koje nikada nije odustao i kroz razgovore s drugim ljudima spoznao da ga Bog poziva da bude svećenik. Svakoga od nas pozvao je da u svakom čovjeku gleda ono što je dobro, Božje… da pružamo ruku mira, da ne nosimo u sebi ljutnju i mržnju, da Bogu budemo zahvalni za sve dobro i loše. Vlč. Cirila  je Bog kroz ovu patnju osposobio da može razumjeti i pomagati drugima koji slično pate. 

Nakon glazbene točke obratio nam se mons. Antun Sente koji je s nama želio podijeliti ljepotu sv. Josipa što je i učinio kroz razmatranja koja su bila prije svake desetice  Krunice sv. Josipa koju smo zajednički molili. Podsjetio nas je i na riječi sv. Terezije Avilske da se nije čulo da se netko iskreno utekao Blaženoj Djevici Mariji i Sv. Josipu, a da nije bio uslišan. Ako nije bila odmah uslišana pripremao joj je nešto više od onoga što je ona uopće mogla i moliti.

Slijedila je koncelebrirana  sv. Misa na kojoj je bilo sedam svećenika, a predslavio je i propovijedao fra. Zvonimir Pavičić, svećenik iz Međugorja. Isus prispodobama uvijek želi dotaknuti ljudsko srce i promijeniti ga da postane bolje i baštini Kraljevstvo nebesko. Ovaj Mladifest je duhovna obnova na koju ste pozvani. Koliko često u ruke uzimamo Bibliju, a koliko mobitel? Trebamo se odlučiti kako i za koga ćemo živjeti. Teško je iz dana u dan moliti i čitati sv. Pismo i ustrajati u tome. 

Nakon sv. Mise održan je križni put. Svaku postaju napisao je neki legionar koji je u nju utkao svoj  doživljaj potresa koji je tog 29.12.2020. pogodio Petrinju. Nikad prije nisam bila na križnom putu na kojem skoro svaki čitač plače ili mu barem  glas drhti pod silinom emocija. Mnogi legionar prisjetio se kako ga je Gospa spasila od sigurne smrti. Da sam bio malo više ulijevo, da sam bila malo više naprijed… da sam… da sam…, ali Gospa je svojim plaštem zaštitila živote svoje malene djece.  Bila su to  duboko emocionalna  i potresna svjedočanstva. Nakon križnoga puta sve prisutne svećenike i zainteresirane posjetitelje  Marijini   legionari počastili su u župnom dvorištu i pod sjenicom. Tu smo se još malo podružili, a zatim, prepuni dojmova razišli svojim kućama.

 

Više fotografija

 

Tekst: s. Barica Begović Matošković

Foto: Stjepan Vego

 

 

Facebook Comments