Marijina legija – Komicij "Gospa Snježna", Petrinja

Acies u Lasinji

b.Ivan Janković

Legijska svečanost – Acies, održana je u nedjelju Božjeg Milosrđa 11. travnja u Lasinji u organizaciji kurije “Marija Majka od neprestane pomoći”, Lasinja. Na početku je sve nazočne pozdravio i zahvalio se na dolasku predsjednik kurije b. Ivan Janković. Zatim su slijedile legijske molitve i sv. Krunica.

Duhovni nagovor je održao domaći župnik vlč. Danko Bizjak, duhovnik kurije. U svom nagovoru istaknuo je važnost svetkovine Navještenja Gospodinova. “Otajstvo Navještenja Gospodnjeg jest blagovijest i događa se u životu svakoga čovjeka, slično kao i u Marijinom slučaju gdje Bog želi uspostaviti dijalog sa svojom djecom pozivajući ih da sudjeluju u Djelu Spasenja. Kada je anđeo otišao k Mariji tražio je od nje da realizira otkupljenje čovjeka kroz Utjelovljenje Sina Božjega u našem smrtnom tijelu. Tada i danas otkrivamo tu činjenicu, a to je da nas je Bog izabrao: tebe i mene, da bi ostvario jednu misiju u ovome svijetu, a ta misija je Utjelovljenje Krista i da je mi onda podarimo onima koje susrećemo u svome životu. Riječ blagovijest znači biti pozvan na nešto, znači biti voljen od nekoga i podređen za nešto, za neku misiju i također znači dati odgovor. A kakav je naš odgovor koji danas želimo dati Bogu i našoj blaženoj Djevici Mariji? Možda osjećamo strah poput Marije. Taj strah je normalan jer idemo prema nečemu što nas nadilazi, što izmiče našoj kontroli, a s druge strane nas poziva da se pouzdajemo u nadnaravnu vjeru. Gospodin od nas ne traži nešto što mi ne možemo dati, nego nam radije daje ono što od nas traži. Daje nam svoga Svetoga Duha. Trudimo se i mi kao Marijini legionari, kao vjernici, kao Isusovi prijatelji živjeti s našim “FIAT – Neka mi bude”, svakoga dana u jednostavnosti srca izvršavajući našu odlučnu i velikodušnu borbu bez tjeskobe i malodušja.”


Vlč. Bizjak je na kraju svima čestitao “blagdan ACIES-a” kojeg svi na poseban način radosno slavimo. Nakon nagovora slijedili su osobni i zajednički čin posvete Gospi, te Sveta Misa koja je služena za našega osnivača, slugu Božjega Franka Duffa i pokojne legionare. Osim domaćeg župnika, odnosno duhovnika kurije vlč. Danka Bizjaka ACIES-u je prisustvovao i župnik iz Pokupskog mons. Franjo Ćuk, duhovnik Komicija “Gospa Snježna”, Petrinja koji je ispovijedao. Pjevanjem i sviranjem cijelu svečanost animirao je legijski zbor iz Petrinje. Spomenimo još kako je svečanosti nazočio velik broj aktivnih i molitvenih članova koji su pristigli iz Kravarskog, Donje Kupčine, Pisarovine, Dvoranaca, Bregane Pisarovinske, Donjeg Dragonošca, Petrinje i Lasinje.
I na kraju smo još malo ostali na kratkom druženju uz sok i kolače.

Facebook Comments