Marijina legija – Komicij "Gospa Snježna", Petrinja

Održan stoti sastanak prezidija u Vojniću

U župi sv. Ante Padovanskoga u Vojniću u petak, 30. listopada 2020. slavljena je sveta misa u povodu stotoga susreta prezidija Majka dobrog savjeta Marijine legije – međunarodne katoličke laičke organizacije.

Susret je počeo svetom misom koju je predvodio mjesni župnik, fra Ivo Bošnjak, pozdravljajući nazočne legionare domaće župe i goste iz župe Glina i Petrinja. Propovijedao je čest gost župe u Vojniću, policijski kapelan PU Sisačko-moslavačke, don Ivo Borić.

U prvome dijelu izrekao je povijest nastanka pokreta za evangelizaciju Crkve – Marijine legije koji je osnovao 7. 9. 1921. g. irski vjernik laik, Frank Duff (1879.-1980.) koji je bio i poseban promatrač, na poziv pape Pavla VI., na Drugome vatikanskome koncilu.

 Propovjednik je naglasio da ovaj pokret djeluje u Hrvatskoj i BiH od 1960. g., a neki podaci sugeriraju da je početak njezina rada već 1956.g.

Danas Marijina legija ima preko 12 milijuna radnih i molitvenih članova u 2000 biskupija diljem svijeta, čime je najveća apostolska organizacija laika Katoličke Crkve.

Don Ivo je završio ovim riječima: „Svi ste pozvani biti legionari molitve u ovim teškim nesigurnim pandemijskim vremenima jer mnoštvo je članova Marijine legije patilo i stradalo zbog odanosti Kristu i Crkvi.

Od osnutka do danas preko četiri tisuće članova je poginulo ili ubijeno, dok je preko 20 000 zbog rada u Legiji završilo u zatvoru. U Hrvatskoj i BiH također se trpjelo zbog progona te se u vrijeme komunizma djelovalo skriveno.“

Propovjednik je također naglasio kako nije slučajnost da se ovaj susret dogodio na dan otvorenja vodotornja u Vukovaru. Župnik je u molitvi vjernika spomenuo poginule branitelje i civile.

Don Ivo Borić je sudjelovao i na samom stotom sastanku prezidija gdje je održao prigodan nagovor. Uz domaće legionare nazočili su i legionari iz Gline i Petrinje. Predsjednik komicija Gospa snježna b.Vlado Sučec je čestitao članovima prezidija stoti sastanak te im poželio ustrajnost u daljnjem radu.

Facebook Comments