Marijina legija – Komicij "Gospa Snježna", Petrinja

DVA NOVA PREZIDIJA U KUTINI

PREZIDIJ BEZGREŠNO ZAČEĆE

Od ponedjeljka 02.03.2020. godine u Kutini djeluje još jedan prezidij za odrasle pod nazivom Bezgrešno začeće. Niknuo je iz prezidija Gospa Snježna koji je zaista postao prevelik (22 člana) te su sastanci redovito trajali duže od sat i pol. I više vijeće i priručnik za takve slučajeve slažu se da je došlo vrijeme za osnivanje novog prezidija.

Prezidij Bezgrešno začeće svoje sastanke održava srijedom u 19:15 sati osim kada imaju obećanja. Tada će imati zajedničke sastanke sa prezidijem Gospa Snježna, ponedjeljkom u 20:00 sati u pastoralnom centru. Bezgrešno začeće inače sastanke ima u ZIK-u (Zaklada Ivanova kuća), a s njima su redovito na sastancima p. Mariano i s. Mirjam.

Apostolati koje redovito obavljaju odrasli legionari u Kutini su: obiteljski dom, molitva krunice za domovin (četvrtkom u župnoj crkvi), molitva u obitelji s djecom, prezidij za mlade, kućne posjete, večeri poezije, osvrt na svjedočanstvo, pobožnost 5 prvih subota, podjela medaljice, Gospa hodočasnica i kreativna radionica.

PREZIDIJ ZA MLADE

Prezidij za mlade nastajao je od 05.12.2018. kada je tada jedini kutinski prezidij Gospa Snježna krenuo s apostolatom molitva krunice u obitelji s djecom. Cilj nam je bio povezati djecu s krunicom, stvoriti naviku i ljubav prema molitvi krunice. Znali smo da je to ujedno i temelj za osnivanje prezidija za mlade.

U početku sramežljivo, a kasnije potpuno slobodno i otvoreno djeca su počela predmoliti cijelu krunicu, a između desetica čitati Gospine poruke. To su većinom djeca legionara, ali nađe se i poneka prijateljica, kumče i sl. Situacija je s vremenom postajala sve zrelija za novi korak. Prvo smo djeci govorili o prezidiju za mlade, a zatim nakon potrebnih potvrda od župnika i višeg vijeća u subotu 07.03.2020. održan je prvi sastanak. Na sveopću radost došlo je čak devetero djece, od toga dvije djevojčice čiji roditelji nisu legiji. Pod „stručnim“ vodstvom b. Kristijana iz Petrinje koji je vodio ovaj prvi sastanak i uz podršku P. Artura koji je održao poučan i razigran allocutio baš kakav mladima treba sastanak je protekao ugodno i zanimljivo.

Mlade legionare vodit će njihova predsjednica s.Elizabeta, uz punu podršku svih odraslih Kutinskih legionara jer ovo je naš najvažniji apostolat i najljepši Marijin plod.

Tekst/Foto: s.Barica Begović Matošković

Facebook Comments