Marijina legija – Komicij "Gospa Snježna", Petrinja

Četiristo Marijinih legionara i prijatelja hodočastilo u Vukovar

Četiristo članova Marijine legije i prijatelja Legije iz cijele biskupije hodočastilo je u subotu 18.listopada na zavjetno hodočašće u Vukovar, simbol stradanja hrvatskog naroda u Domovinskom ratu.

Posjet je počeo u Memorijalnom centru Ovčara te obilaskom stratišta gdje su žrtve mučki ubijene. Tu su hodočasnici od lokalnog mještana koji se tu zatekao čuli sve do u detalje o hladnokrvnim i zvjerskim ubijanjima. Kroz plač je govorio o tim događajima.

Mnogi su se upisali u knjigu Spomen doma Ovčara

 Hodočasnici su se potom uputili prema Memorijalnom groblju gdje im je vodič objasnio kada i kako je napravljeno groblje te koja je simbolika na pojedinim njegovim dijelovima.

Uslijedio je obilazak samostana sv.Filipa i Jakova. Nakon gledanja prigodnog dokumentarnog filma domaći župnik fra Ivica Jagodić je pozdravio hodočasnike te im približio stradanje samostana i crkve u Domovinskom ratu te proces njegove obnove.

Mještanin koji se tu zatekao govorio nam je o stradanjima

„Kroz 87 dana u opsadi grad je doživio najteže. To je grad koji je imao 44 tisuće stanovnika, a danas nema niti 20 tisuća. Vidjeli ste popis žrtava. Većina ih je bila od 20 do 40 godina.“, rekao je.

Također je istaknuo kako su Vukovarci prvi Božić nakon povratka u grad misu polnoćku slavili u crkvi noseći kišobran jer su od crkve ostale samo vanjske zidine. Danas posjetitelji grada obavezno dođu i u samostan na obali Dunava gdje su ispisana imena stradalih. Misno slavlje služio je velečasni Marijan Štingl župnik u Voloderu.

Hodočasnici su posjetili Memorijalno groblje

U svojoj je propovijedi usporedio Isusove patnje s patnjama stanovnika Vukovara ističući kako je istina o ovim događajima važna za budućnost naroda.

Poslije misnog slavlja pozvao je predsjednika Komicija b.Vladu Sučeca da se obrati.

Kaže Isus: Nema veće ljubavi nego položiti život za svoje prijatelje.
Što više reći, sve smo čuli i vidjeli i da se ne zaboravi. Mi smo ovdje došli na zavjeetno hodočašće Majci Božjoj. Predajmo stradanja tih ljudi i naša stradanja Majci Božjoj da ona to sačuva za vječnost. Kaže naša narodna poslovica: Onaj koji svoje mrtve ne štuje, budućnost si ne kuje.

Ti mrtvi, nisu mrtvi, oni su s Isusom. Oni su nam putokaz i svjetlo kako biti hrabar i kako biti čovjek. Ponosan sam što sam u ovom gradu i što sam u ovoj zajednici i što sam danas pred vama i što to mogu reći za svakoga od vas. Hvala vam na vašoj hrabrosti jer hrabrost je biti ovdje. Vidite što smo doživjeli na Ovčari kako čovjek plače dok govori, a nema javnog wc-a za tako nešto. Ne bojmo se našeg dolaska ovdje i rekao bih potičimo ljude na dolazak u Vukovar, da se ne zaboravi. Hvala bratu Marijanu što je ovdje s nama. Bez svećenika ne bi mogli biti ovdje, hvala vodstvu i svima koji ste ovdje. Sretan sam što vas vidim u ovolikom broju.“, rekao je uz ostalo b.Vlado.

Domaći župnik fra Ivica Jagodić govorio o stradanju i obnovi crkve sv.Filipa i Jakova
Misno slavlje predvodio je vlč.Marijan Štingl
Vukovarska bolnica jedan simbola stradanja Vukovara

Uslijedio je obilazak Vukovarske bolnice gdje smo saznali o načinu na koji je dr.Vesna Bosanac spašavala ranjene vojnike i civile.

Facebook Comments