Marijina legija – Komicij "Gospa Snježna", Petrinja

Tri legionarska obećanja u Kutini

Počelo je na blagdan Gospe Fatimske 13.05.2019. Okupili su se gosti iz Petrinje, Siska, Stružca, Repušnice… s. Ruža hrabro je poput pravog vojnika izrekla svoj: „DA!“ Duhu Svetom. Svečani blagoslov udijelio je vlč. Dragutin Papić. Sestri su čestitali na hrabrosti, odlučnosti, a zanimljivo je i to kako ju skoro svi vidimo kao buduću predsjednicu u Repušnici. Nakon završetka sastanka obećanje smo proslavili uz kolače, grickalice, sokove i zvuke gitare.

Sljedeći sastanak 20.05. bio je uobičajen, osim što su nam po prvi puta došle dvije nove sestre. Jedna je i ostala kao član prezidija, a druga se zahvalila na svemu i neće više dolaziti.

Ponovno smo se svečano okupili u većem broju i radosnom iščekivanju 27.05.2019. sestra Jasenka bila je posebno uzbuđena jer je to bio njezin dan. Sastanak je tekao uobičajenim redoslijedom u radosnom i opuštenom tonu. Nakon Catenae svi smo ostali stajati. S. Jasenka pristupila je oltaru te mirno i duboko izrekla svoj: “Evo me!“ svi smo bili dirnuti. Nakon sastanka počastili smo se i zapjevali.

Sljedeći sastanak bio je jubilarni 50.  održan je 03.06. odmah sljedeći dan nakon povratka  Kutinske župe s hodočašća u Međugorje. Obilježili smo ga tako da je svatko dobio mali znak pažnje, sličicu-magnetić s nekim svetim motivom.

A onda…

Tjedan dana kasnije, 10.06.2019. ponovno smo se po treći put okupili u svečanom tonu. Došli su gosti iz Petrinje, Siska te prijatelji naše s. Tanje koja je svoj: „Da!“ poželjela izreći nakon hodočašća u Međugorje i oko datuma svog rođendana. Bilo svečano, opušteno i radosno. Nakon Catene s. Tanja je izgovorila riječi obećanja za koje je poslije posvjedočila da su je se snažno dojmile, da je osjetila silu Duha Svetoga te da će se toga sjećati kroz sav svoj legionarski rad, a pogotovo kada dođu trenutci teškoće i križa. S. Tanja snažno me  dotakla rečenicom: „Legionar ili jesi ili nisi“. To je poziv i odluka. Uvijek možemo reći da nam nešto ne odgovara, datum, lokacija, vremenske prilike, ali ako je osoba srce dala Gospi, onda to čini iz ljubavi za onog kog voli. Ako voli odgovara joj sve, organizira se tako da joj sve odgovara, ako ne uvijek će biti neki razlog protiv. Allocutio je održao pater Mariano. Nakon sastanka ostali smo u veselom i opuštenom druženju uz kolače grickalice, sokove gitaru…

 

Tekst/Foto: s. Barica Begović Matošković

Facebook Comments