Marijina legija – Komicij "Gospa Snježna", Petrinja

Obećanje u Kupčini

IMG-20170509-WA0000

U ponedjeljak, 08. svibnja 2017. na blagdan BDM Posrednice svih milosti prezidij Kraljica Obitelji iz Donje Kupčine postao je bogatiji za još jednog člana s obećanjem. Nakon sv. Mise koju je služio vlč. Franjo Ćuk, duhovnik naše kurije, započeo je legijski sastanak kojega su svojom prisutnošću uzveličali i gosti iz okolnih prezidija te Petrinje. Nakon izmoljene Catene legionis, ostali smo stajati, a s. Nerisa pristupila je oltaru, položila ruku na veksil i svečano izgovarala riječi obećanja Duhu Svetom. I Duh je djelovao! Mnogi su bili ganuti do suza. Bio je to velik čin za s. Neru i za svakoga od nas.

Nakon obećanja vlč. ćuk održao je nagovor.

Govorio je o važnosti laika u životu Crkve, a da bi u njihovom tj. našem radu bilo plodova potrebne su dvije stvari: prva je povezanost s Marijom (jer nas ona vodi Kristu), a druga je slijediti pravila, smjernice Crkve. Neki jako važnim i bitnim poslanjem Crkve drže rad za bolesnike i siromašne, ali ako se zanemari duhovni dio, povezanost s Isusom i Marijom, to se može pretvoriti u puki aktivizam. Tada se može završiti i izvan Crkve i protiv Crkve. Danas često čujemo: „Krist – da, Crkva – ne.“ Bez te povezanosti nema života Crkve. To je jako dobro izraženo kroz Marijinu legiju. Legija je zajednica koja svojim djelovanjem učvršćuje identitet što bi vjernik laik trebao biti. Legija potvrđuje smisao laičkog apostolata. Mi se možemo izgubiti u aktivnostima materijalnog karaktera. Nama trebaju proroci koji će ići u duhovnu bitku. Kada je duhovnost jaka bit će i karitativnog djelovanja. Legija znači biti spreman, aktivan. Legija osvaja ljubavlju i apostolatom. To je teži boj nego svjetovni rat jer svjetovni rat završi, on ima svoje vrijeme trajanja, a ovaj traje cijeli život!

Nakon završenog sastanka čestitali smo s. Neri i ostali u ugodnom razgovoru. Ono što sam posebno primijetila ovaj puta bilo je to da je velik broj legionara baš dugo ostao u zajedništvu i razgovarao. Naravno, uz bogat stol velikodušnih i vrijednih domaćina!

IMG-20170509-WA0004

Tekst/Foto: s.Barica Ivanović

Facebook Comments