Marijina legija – Komicij "Gospa Snježna", Petrinja

Žive jaslice – “Josipove zbilje i snovi” u Petrinji

Ispred župne crkve sv. Lovre članovi Marijine legije su na Badnjak izveli glazbeno-scenski prikaz Isusova rođenja pod nazivom Josipove zbilje i snovi. Naglasak ovogodišnjeg prikaza bio je život sv.Josipa koji je u Svetom pismu spomenut svega nekoliko puta, a tako je važan u povijesti spasenja. U prikazu se spominje i 1687.kada je Hrvatski sabor izabrao sv.Josipa za zaštitnika hrvatskog naroda. Na taj način se želi promovirati pobožnost sv.Josipu.

 Tekst je napisao vjeroučitelj Vlado Sučec voditelj Marijine legije za Sisačku biskupiju koji je i uvježbao osamdesetak glumaca.

Isusa je uprizorio 11-mjesečni Gabrijel Marković, sin Darija i Klare Marković. Josipa je uprizorio Bruno Marjanović dok je u ulozi Marije bila njegova supruga Katarina, svi članovi Marijine legije.

Nakon prikaza okupljenim gledaljima, kojih je bilo nekoliko stotina, obratio se kapelan Hrvoje Zovko koji je rekao:

„Čovjek 21.stoljeća je vizaulni tip i ovaj prikaz je u tom smislu bio najbolja propovijed. Čestitam glumcima na trudu i angažmanu. Cilj je da vama i vašim obiteljima Isusovo rođenje učini opipljivim. Neka vas sve blagoslovi dobri Bog i neka naše obitelji postanu rasadište mira i ljubavi. Sretan Božić svima i Bog vas blagoslovio.“

Gradonačelnik Darinko Dumbović je, gledajući prikaz, istaknuo činjenicu da u gradskom parku ima puno generacija te dodao:

„Mislim da je ovo pun pogodak, mislim da je ovo jedan krasan projekt koji je hvale vrijedan. Kad pogledamo da je večeras ovdje skoro osamdesetak glumaca koji su tu, koji pokazuju prekrasnu predstavu. Tu je Marijina legija koja je u samom početku kod ovih predstava bila jedna mala organizacija koja je predočila što je to Isusovo rođenje i što je Betlehem. Ovo je jedan mali Betlehem u višestoljetnom parku, u gradu Petrinji u kojem se možemo vratiti u davnu prošlost i gdje su stvarno ove neke stvari vjerodostojne i mislim za svakog gledatelja i za svakog vjernika da je ovo jedan impresivan događaj. Zahvaljujem se svima koji su u velikom broju došli iako je večeras hladno i nadam se da su svi zadovoljni ovom prekrasnom predstavom i da je ovo jedan nagovještaj dolaska i Božića i svega onoga što ljudi žele pokazati. Mogu samo reći jedno hvala za ono što je Marijina legija pokazala. Grad je pomogao dosta, pomoći ćemo i dalje i ostat ćemo s tim projektom u našem parku gdje kroz sam Advent i kroz svu ponudu što smo dali za Tominje, to je jedan spektar različitosti udruga i grada i mogu reći svakog čovjeka. I slučajni prolaznici koji su došli rekli su: ‘Odlično!’, a ovo je ‘točka na i’, i mislim da će ovaj park doživjeti jedno zajedništvo, jedno zajedničko povjerenje i ulazak u novu godinu s jednim velikim optimizmom.“

Prikaz je gledala i direktorica Turističke zajednice Grada Petrinje Ivanka Držaj.

„Jako lijepo, jako dojmljivo. Ja se uvijek razniježim zbog same tematike. Svake su godine sve bolji. Vidi se napredak i radujem se budućim uprizorenjima vječnih tema Isusova rođenja i uskrsnuća.“

U njezinom je društvu bila dr.sc.Romana Lekić, pomoćnica dekana na Visokoj školi za komunikacijski management Edward Barneys:

„Htjela sam s mojim prijateljima iz Petrinje podijeliti ovu posebnu večer. Oduševljena sam s ovim uprizorenjem i mislim da iduće godine trebaju biti dio velikog zagrebačkog adventa kao poseban program i kao posebna zvijezda na večeri.“

„Meni je bilo predivno, lijepo je sve bilo prikazano. Svidjelo mi se jako, glumci i kostimi koji su ove godine bili baš originalni. Svaka pohvala glumcima i režiseru.“, rekla je Karla Križanić.

„Odlično je, nemam što reći! Svake godine sve bolje i autentičnije.“, mišljenje jedne Siščanke.

„Bilo je predivno i hvala im što su nam omogućili takav scenski prikaz. Baš je bilo toplo i predivno i za doček i za polnoćku.“, rekla je Inga Jurković.

Nakon prikaza održan je koncert banda Marijine legije “Kraljica od Sabe”.

Teskt/Foto: Marin Fran

 

Facebook Comments