Marijina legija – Komicij "Gospa Snježna", Petrinja

Na Velikoj Gospi u Gori

IMG_0084BISKUPFR

Na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, biskup sisački Vlado Košić predvodio je misno slavlje u Gospinom svetištu Majke naših stradanja u Gori pred brojnim hodočasnicima i vjernicima. Mi smo hodočastili tradicionalno iz župe sv.Lovre u Petrinji u skupini od 600 hodočasnika.

U koncelebraciji bili su svećenici petrinjskog i glinskog dekanata, te rektor svetišta preč. Paško Glasnović koji je na početku pozdravio okupljene. Obraćajući se okupljenima biskup Košić je u svojoj propovijedi rekao da kada se vidi koliko naš narod po svetištima diljem zemlje slavi Bogorodicu možemo reći da nećemo propasti.

darac

Govoreći o Marijinim odlikama u koje se možemo ugledati uputio je na njezinu vjeru. Nju zovemo Majkom jer majka naše vjere:

„Poput Abrahama za koga se kaže da je otac ili praotac naše vjere, ona je tako majka naše vjere… Abraham je povjerovao Bogu kad ga je pozvao da ode iz svoga zavičaja te da će od njega, premda je bio star i bez djece, nastati velik narod. Marija je još više vjerovala Bogu kad je prihvatila biti majkom Sina Božjega premda to nije razumjela niti imala muža… prihvatila je odgovor anđelov kako je Bogu sve moguće. Takvu vjeru kakvu je imala Marija možemo svi gajiti, kako žene tako i muškarci. Zagledani u lice Marijino, vidimo crte Duha Svetoga. On koji je nježni lahor Božje milosti i ljepote ispisao je najljepše lice jednog čovjeka, jedne žene, puno blagosti i dobrote, iskrenosti i ljepote.“

IMG_0014GORA

 Biskup je istaknuo kako je Marija bila žena, supruga i majka te dodao:

„Ona je stoga uzor današnjim ženama, suprugama i majkama… Danas je pitanje žene svedeno često na nadmetanje žena s muškarcima, kao da bi žene trebale istisnuti muškarce i zauzeti u svemu njihovo mjesto. Sigurno je da su kroz povijest mnoge žene trpjele neravnopravnost s muškarcima, i to treba ispraviti. Međutim nije potrebno da žene zamijene i istisnu muškarce, nego da budu komplementarne s muškarcima. Mnogo toga mogu dobro vršiti jednako i muškarci i žene, ali neke su mogućnosti pridržane samo muškarcima, druge samo ženama. Npr. samo žene rađaju i to će tako ostati do kraja svijeta. Ženi je svojstveno biti majka. Stoga je ona utočište i dom za svaki dijete, dapače svim je ljudima, i malim i velikima, majka potrebna, kao simbol ljubavi i prihvaćanja, kao osoba koja grli, prašta, razumije i moli se za svoje dijete.“

IMG-20180815-WA0045GORAGRN

Također, istaknuo je kako je Marija sve što je Bog činio prebirala u svom srcu:

„Zaista, Marija je sve što joj je Bog činio prebirala u svome srcu, razmišljala je o velikim djelima koja joj je Gospodin učinio i – ona mu je vjerovala! To Mariju čini drukčijom od svih ljudi na ovome svijetu. Svi mi doživljavamo ovo i ono u životu, veće i manje znakove Božje dobrote i ljubavi, ali sve to brzo zaboravljamo jer nam često nedostaje da – povjerujemo da će Bog sve ispuniti, da se ne smijemo prepustiti očaju, beznađu, tuzi i depresiji. S Bogom je sve moguće! Božji su ljudi, uči nas tome Marija, uvijek optimisti. Ako naime vjerujemo, sve je moguće… dakako Bogu ne nama, ali Bogu povjerovati znači poći u nepoznato, ali ne u nešto nepostojeće ili besmisleno.“

IMG-20180815-WA0008HODOCASCE

 Biskup je također progovorio o važnosti obitelji. Podsjetio je na misli blaženog Alojzija Stepinca koji je rekao da nema zdravog naroda bez zdravih, snažnih i sretnih obitelji:

„A kako naše obitelji mogu biti takve? Prije svega ako se oslanjaju na Boga, ako poštuju Božje zapovijedi, supružnici njeguju bračnu vjernost, prihvaćaju djecu kao Božji dar i otvoreni su brojnom potomstvu, ako odgajaju djecu u pobožnosti i pružaju im prvenstveno primjer vlastitog vjerničkog života, poštujući svetost nedjelje tako da slave svetu misu, ustrajni u molitvi vlastitoj i zajedničkoj, posebno obiteljskoj, u poštivanju svakoga čovjeka, gledajući u svakome brata i sestru i pomažući svima, posebno potrebitima, siromašnima, bolesnima, osamljenima.“

IMG-20180815-WA0017ML

 Biskup Košić je danas također najavio kako je plan da se iduće godine slavlje za Veliku Gospu premjesti na vanjski prostor iza novosagrađene crkve. Tu bi se uredio vanjski dio svetišta dok bi sadašnji prostor postao parkiralište.

I ove godine je hodočastio velik broj vjernika iz smjera Petrinje i Gline u ovo marijansko svetište u Goru.

IMG-20180815-WA0112LEGIONARI

Misnom slavlju prethodila je procesija od crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije do vanjskog dijela svetišta. Slavlje su uljepšala kulturno-umjetnička društva u narodnim nošnjama te pripadnici dragovoljnih vatrogasnih postrojbi. Tijekom cijelog dana u Gori će biti svečano, baš kako i priliči blagdanu Velike Gospe kada se katolički vjernici prisjećaju dogme svoje vjere: da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom Kristom. To je, kako vjeruju katolici, završnica njezina Bogu predanog života, vrhunac i cilj kojem je okrenuta svaka ljudska egzistencija.

IMG_0033ROBERTIINES

IMG_0087BARICAISASA1

IMG_0043MIM

IMG_0071BISKUPIGOSPA

IMG_0108MZUGAJ

IMG_0110MONIKA

Facebook Comments