Marijina legija – Komicij "Gospa Snježna", Petrinja

Prikaz Pasija – pobjeda proguta smrt izveden u Petrinji

IMG_9463kp

Nakon večernje svete mise na Cvjetnicu u gradskom parku ispred crkve sv.Lovre izveli smo scenski prikaz Isusove muke i uskrsnuća pod nazivom Pasija – pobjeda proguta smrt. Ove godine se u prikaz, kroz ulogu Poncija Pilata, uključio bogoslov Ivan Ćorić. Prije početka prikaza okupljenima je poručio kako je Uskrs najveći blagdan svih kršćana te nastavio:

Uskrs je nešto neobjašnjivo, ali sigurno. Uskrs je sve ono što nas čeka. Zato draga braćo i sestre ne shvaćajmo svoju vjeru olako. Večeras su naši legionari već tradicionalno pripremili prikaz muke Gospodnje. Muka, patnja, sve ono negativno stalni su misterij ljudskoj osobi, ljudskom biću. Mnogi filozofi su još od antičkih vremena pokušali objasniti otkud zlo u svijetu, otkud boli, otkud patnja. Nitko od njih nije dao konačan odgovor.

 

IMG_9405ppp

Dodao je kako vjera daje odgovor na to pitanje. Vjernicima je stavio na srce da tijekom prikaza obrate pažnju na Petra i Judu. Obojica su izdala Isusa, na kraju su se obojica pokajali. Između njih je razlika u tome što je Petar vjerovao da mu Bog oprašta pa je zaplakao, a Juda nije imao tu vjeru pa se objesio. Bogoslov Ćorić je na kraju dodao:

Neka vam svima ovo večeras bude jedna mala duhovna obnova. Promatrajte sve likove, promatrajte patnju. Ali zapamtite, svaka patnja, svaka bol, svaka loša stvar ima svoj kraj. Jedino Bog koji je čista ljubav, čista dobrota, čisto milosrđe nema početka ni kraja, On je uvijek.

Zahvalio se nakon prikaza Marijinoj legiji na svemu u čemu doprinosi župi. Tekst za prikaz je i ove godine napisao te glumce uvježbao vjeroučitelj Vlado Sučec voditelj Marijine legije za Sisačku biskupiju. Nakon prikaza nekoliko stotina okupljenih gledatelja je spontano zapljeskalo i nagradilo trud glumaca.

Župnik Josip Samaržija je kratko nakon prikaza prokomentirao:

Bilo je dobro, savršeno. Nemam riječi. To je dojam.

 Publika je bila puna dojmova. Među gledateljima je bio ravnatelj Hrvatskog doma Petrinja Milan Herceg:

Što reći nakon ove prekrasne izvedbe? Činjenica je da Legija svaki put nas Petrinjce i vjernike iznenadi s nečim novim. Svaka sljedeći prikaz Pasije je nadograđen s novim prikazom. Nema se što drugo reći, nego prekrasno.

batch_IMG_9500PUP

Predstojnica katehetskog ureda Sisačke biskupije s.Smilja Čirko :

Moram reći da sam ove godine prvi puta proplakala i na muci i na uskrsnuću. Zaista, scenski prikaz je fenomenalan. Nastavite tako dalje i hvala vam lijepa. Ono što čovjek vidi je puno više nego kad čovjek čuje. Puno je važnije i to da vidite i da sudjelujete. Ja se zahvaljujem.

Stjepan je iz Kravarskog došao pogledati Pasiju:

Prvi sam puta na prikazu Pasije tu kod vas u Petrinji. Doista sam oduševljen, fasciniran. Svi sudionici su fantastično odigrali svoje uloge. Ovo je nešto što treba prikazati ne samo u Petrinji, nego u više mjesta u Hrvatskoj. Svaka čast svima.

Drugi su također imali pozitivne dojmove.

Na kraju ćemo podsjetiti kako članovi Marijine legije Pasiju u Petrinji izvode od 2011. godine. Redovito sudjeluje stotinjak što članova zajednice te župljana koji se uključe kako bi pomogli realizirati prikaz.

IMG_9532ppp

Facebook Comments