Marijina legija – Komicij "Gospa Snježna", Petrinja

Unatoč snježnoj mećavi u Viduševcu izveden scenski prikaz Pasije

IMG_8762lpw

Unatoč snježnoj mećavi i hladnom vjetru u Viduševcu smo izveli scenski prikaz Isusove muke i uskrsnuća Pasija – Pobjeda proguta smrt. Do realizacije je došlo na poziv tamošnjeg župnika Marijana Štingla koji je i ove godine bio u ulozi Isusa:

Drago mi je da se i unatoč tim svim vremenskim nepogodama ipak okupio lijep broj ljudi. I iznenadilo me da se nisu razbježali. Vjerojatno je to bio dokaz da je zbog one žrtve koju su podnijeli glumci, publika ostala da im zahvali za sav trud ovih dana, pa su lijepo uživali u ovom lijepom duhovnom spektaklu.

IMG_8652lp

Na pitanje što znači Pasija malu župu Viduševac u blizini Gline, gdje se o ovakvim događajima priča nekoliko dana nakon što se održe, Štingl kaže da je to jedno bogatstvo u životu Gline i Viduševca:

To je za njih nešto nepoznato, ne održava se često kao kod nas u Petrinji. Ljudi su oduševljeni još od scenskog prikaza Jaslica u prosincu kad su zaista ostali zatečeni i iznenađeni. Po ljudima vidim da su željni ovakvih događanja koji ih obogaćuju.

IMG_8685lp

Štingl je na kraju vjernicima poručio kako ovo nije obična predstava jer uprizoruje stvarni događaj jer Isus je tu muku proživio i to neka nas potakne da budemo bolji vjernici.

Iako se razmišljalo o tome da se zbog lošeg vremena otkaže izvođenje prikaza, nije se odustalo zbog publike koja se odazvala. Mještanka obližnje Šatornje nije požalila što je pogledala ovaj prikaz:

Fenomenalno. Osjetila sam to kao kad čitam evanđelje. Svi ti prikazi su me dirnuli u srce tako da sam i plakala. Ovaj snijeg je kao da se i nebo spustilo da proslavi. To je dočaralo prekrasan ambijent. U ovom trenutku su to tako lijepe pahulje. Kao da biseri s neba padaju.

IMG_2846lp

Prikaz je iz Sunje došao pogledati tamošnji župnik Ivan Faletar:

Ovo je prekrasno. Ovaj snijeg je dao još jednu dozu te uskrsne čari i posebnosti, nešto nebeskoga, božanskoga. Stvarno je to dalo jednu posebnu ljepotu ovomu scenskom prikazu. Dalo je to naravno i onoga lošeg, hladnoće koju su svi hrabri glumci morali pretrpjeti i svi, ne samo večeras, nego i svih ovih dana što su vježbali. Ali, sjetimo se, što je to naspram onoga što je Isus preživio, ne samo u sat vremena, uz svu onu muku i krv koju je prolio za nas.

IMG_2868lp

Prikaz Isusove muke su izveli članovi Marijine legije iz Petrinje. I ove godine tekst je napisao i glumce uvježbao vjeroučitelj i voditelj Marijine legije za našu biskupiju Vlado Sučec. Pasija će biti izvedena i u Petrinji na Cvjetnicu 25.ožujka.

IMG_2876lp

IMG_8714lp

20180318_182120lp

IMG_8746lp

IMG_8770lp

IMG_8772lp

IMG_8775lp

IMG_8790lpwp

MR

IMG_8809lp

IMG_8817lp

IMG_8836lpwp

IMG_8848lp

Facebook Comments