Marijina legija – Komicij "Gospa Snježna", Petrinja

Predstavljena knjiga Aramejski aramski jezik u hrvatskom kroatskom jeziku

20171027_194546wwwwW

Aramejski aramski jezik u hrvatskom kroatskom jeziku naziv je knjige predstavljene u petak 27.listopada u Hrvatskom domu, a čijem predstavljanju smo bili suorganizatori. Pedijatar iz Petrinje dr.sc.Mihael Yago već četrdeset i dvije godine koliko je u Hrvatskoj istražuje aramejske riječi koje je pronašao u hrvatskom jeziku. Ovo je iznimno zanimljivo jer su aramejskim govorili Isus, Marija, apostoli. Zanimljivo je i stoga što knjiga zadire u teorije dolaska Hrvata na ove prostore. Dio svojih otkrića dr.Yago je predstavio u svojoj prvoj knjizi o ovoj tematici.

Dekan Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof.Ivan Prskalo je govoreći o knjizi rekao kako se u napisanom materijalu nalaze mnoge jezične sličnosti koje možda ne daju potpune odgovore o porijeklu našeg naroda, ali otvaraju mnoga pitanja na koja će povijesna znanost morati dati odgovore. Nekad su ona pokretač traženja istine i u tom smislu je ova knjiga neprocjenjiva:

Ona pokazuje kako ništa ne može zaustaviti ljudsku težnju za otkrivanjem nepoznatog i za ono dječje zašto što također svrstava našeg autora u jedno od voljene Božje djece te onih najmanjih u svekolikom, kako god je to protumačio i dr.Yago u biblijskom značenju. I kakvu god je vezu autor tražio i kakva god će veza, aramejskog i hrvatskog naroda biti potvrđene, autor je utvrdio istinu koja premašuje značaj i ove knjige i onih budućih koje će, siguran sam, napisati. Istaknuo je nešto što mnogi zaboravljaju, u okrilju lažnog izobilja i blagostanja, da smo svi djeca istog Stvoritelja, da nas kršćanstvo povezuje kao istu obitelj i stvara spone stare tisućama godina.

IMG_0048ww

Sisački biskup mons.Vlado Košić je u svom govoru podsjetio na postojeće teorije o dolasku Hrvata. Također, smatra kako nije čudno da je aramejski utjecao na hrvatski jezik. Utjecao je i na ostale europske jezike jer je bio i podloga za njihov nastanak. Biskup je vrednujući doprinos ovog djela problemima vezanim uz rješenje enigme porijekla Hrvata i njihove povezanosti s bliskim istokom zaključio kako je dr.Yago učinio izvrsnu stvar jer je zavolio Hrvatsku i hrvatski jezik i jer je proučavao hrvatski jezik. Biskup je pozvao profesora Yagoa da nastavi svoje istraživanje te dao prijedlog da se i drugi stručnjaci uključe u istraživanje:

Tako da ja preporučujem da se u to uključe, evo prije svega, jezikoslovci, stručni leksikografi, lingvisti, književnici. Svi trebamo postati ljubitelji riječi trebamo svi postati, a onda svi stručnjaci to trebaju napraviti dublje i ići dalje. Zar nije zanimljivo što dr.Yago primjećuje da je u aramejskom nastavak –at, zapravo ženskog roda pa bi i prema tome i naš naziv naroda Hrvat, zapravo označavao Hrvaticu. Vidite, to je interesantno. Zapravo bi muški oblik našeg imena zapravo trebao zvati Hrvo, evo to je interesantno.

IMG_0098wwww

Autor knjige Mihael Yago je govorio o značenju i prijevodima pojedinih biblijskih i riječi iz svakodnevnog govora. Osvrnuo se na imena mjesta i osobna imena. Na kraju je rekao kako mu je iznimno drago da ovo djelo objavljuje upravo u Petrinji:

Meni je drago da vas ima toliko. Nadam se da ćete tu vijest, taj šlomo, taj mir nositi svojim kućama i dijeliti okolo. Meni je izuzetna čast i drago mi je da sam tu baš u Petrinji. Jer Petrinja na aramejskom znači kamen. I kad se kuća na kamenu sagradi, ne ruši se. I kad naš Isus, naš tatica, kaže: „Šimune, bar Jono.“ Šimun, zamislite koji je smisao riječi. Šimun, znači onaj koji sluša. Ali, on je šimun, mali slušalac.  E, mali slušalac, zvan kamen, kefa. Zamislite, njegovo prezime je bar Jona, znači sin goluba. Na tom kamenu će graditi crkvu i golub će nositi vijest po svijetu. Same riječi daju smisao. Nema ništa slučajno, nema niti jedno ime bez značenja, nema niti jedno prezime bez značenja. Sve ima svoj doslovni smisao.

IMG_0109wwww

U knjizi dr.Yago donosi i zanimljive priloge. Mnogi će se začuditi kad vide krstionicu iz Sirije koja se danas čuva u jednom samostanu, a neodoljivo podsjeća na Višeslavovu krstionicu. Nadalje, dr.Yago ima novu pretpostavku o nastanku hrvatskog grba. Naslovnica asirske Biblije iz 12.st na naslovnoj stranici ima križ. Osi križa su popunjene nizom jeruzalemskih križeva koji čine isti uzorak kao i šahovnica. Tako da ‘šahovska polja’ na našem grbu mogu biti zapravo segment takvog križa. U video ispod se vidi animacija koja pokazuje kako je to moguće. 

U publici je bila i zamjenica gradonačelnika Viktorija Kaleb s obitelji. Na kraju su uslijedila pitanja publike te prigodno druženje i domjenak.

IMG_0075ww

20171027_194601wwww

IMG_0053www

IMG_0010ww

IMG_0011www

Facebook Comments