Hodočašće u Krašić

Hod_Kr

U subotu 16.09. legionari iz prezidija Majka Kristova, Kraljica svih svetih i Djevica Moguća organizirali su hodočašće u Krašić, jamu Jazovku i samostan sestara Bazilijanki u Sošicama. Pridružili su nam se legionari iz Gradeca Pokupskog i Lasinje, molitveni članovi te duhovnici vlč. Stjepan Bradica i vlč. Josip Malković. Hodočašće smo započeli anđeoskim pozdravom i molitvom tesere. Po dolasku u Krašić dočekao nas je i pozdravio sa nekoliko riječi župnik vlč. Dragutin Kučan. 

Zatim smo se krenuli u razgledavanje spomen soba u kojima je svoje posljednje dane zemaljskog života proveo blaženi Alojzije Stepinac. Svi smo bili impresionirani gledajući i dodirujući stvari kojima se koristio bl. Alojzije Stepinac.

017

Nakon razgledavanja spomen soba imali smo križni put na prekrasno uređenim postajama.

014

Nakon križnog puta okupili smo se u crkvi gdje nam vlč. Kučan održao kratku katehezu o povijesti crkve u Krašiću i o bl. Stepincu. Tu nam se pridružio mons. Franjo Ćuk sa hodočasnicima, među kojima je bilo i legionara iz D. Kupčine i Petrinje. 

043

Svetu Misa je predvodio vlč. Stjepan Bradica uz koncelebraciju mons. Franjo Ćuka i vlč. Josip Malkovića.

046

Poslije sv. Mise imali smo zajedničku okrepu i druženje. Poslije druženja krenuli smo prema Sošicama na jamu Jazovku odati počast žrtvama partizana, koji su u svibnju 1945. god. iz zagrebačkih bolnica odveli ranjenike (njih 447 – toliko je pronađeno kostura) među njima i četiri časne sestre koje su radile u bolnicama. Vlč. Bradica nam je rekao par riječi, pomolili smo se i upalili svijeću za sve stradale.

047

Na povratku stali smo u samostanu sestara Bazilijanki u Sošica i razgledali etno zbirku te se kratko podružili sa sestrom Anom, koja nam je pričala o svom redu i još neke priče koje piše život. Na povratku, svi zadovoljni, sa ovog lijepog i zanimljivog hodočašća uz komentar da moramo ponoviti slično, izmolili smo završne molitve tesere.

 Tekst/Foto: b. Stjepan Havidić

Facebook Comments