Marijina legija – Komicij "Gospa Snježna", Petrinja

Hodočašće vjernika Sisačke biskupije u svetište Majke Božje Bistričke

Osmo hodočašće vjernika Sisačke biskupije Majci Božjoj Bistričkoj održano je u subotu 19. kolovoza. Na hodočašću je sudjelovao velik broj vjernika iz 63 župa naše biskupije, a svečano misno slavlje u crkvi na otvorenom predslavio je biskup mons. Vlado Košić u koncelebraciji sa svećenicima Sisačke biskupije.

Program za mlade počeo je dan ranije, u petak, a animirali su ga ove godine mladi iz Kutine. Stotinjak mladih sudjelovalo je na zajedničkoj misi, programu ispunjenim pjesmom, skečevima, klanjanjem te pobožnosti Put svijetla. U večernjem programu mladi su se susreli s biskupom koji im se obratio s nekoliko riječi, a posebno iznenađenje bilo je svjedočanstvo Željka Pervana koji je na zanimljiv način govorio o vjeri te svom putu obraćenja.

Većina mladih na susret je došla pješice hodajući po nekoliko dana iz svoje župe ili iz Zlatar Bistrice do kud su zajedno došli vlakom. Ovom prilikom mladi su se zahvalili i dosadašnjem povjereniku za pastoral mladih vlč. Mati Malekinušiću koji je na toj službi bio dvije godine te im se predstavio novi povjerenik vlč. Ivan Grbešić koji je vodio večernje klanjanje u bazilici Uznesenja Blažene Djevice Marije te izrekao želju za zajedničkom suradnjom s mladima iz cijele biskupije pozvavši ih da izađu među svoje vršnjake koji su daleko od Crkve i svjedoče im svoju vjeru.

U subotu su se mladima priključili i vjernici iz svih župa biskupije koji su sudjelovali na pobožnosti križnoga puta na Bistričkoj kalvariji. Na svečanoj sv. misi koju je predslavio biskup mons. Vlado Košić najavio je kako će sljedeća pastoralna godina u biskupiji biti posvećena bl. Alojziju Stepincu.

U svojoj propovijedi biskup je govorio o životu bl. Stepinca koji je u svakoj prilici radio za dobro svakoga čovjeka i koji se zalagao za stvaranje samostalne Hrvatske države. Potaknuo je na molitvu da se tijekom ove godine koja je posvećena njemu, bl. Alojzije proglasi svetim te tako postane svijetlo našemu narodu. Biskup je naveo i nekoliko smjernica svim župnim zajednicama kako bi se bolje upoznali sa životom našeg blaženika kao što su hodočašće vjernika Sisačke biskupije na Stepinčev grob u Zagrebačku katedralu te njegovo rodno mjesto Krašić, mjesečna klanjanja, moljenje molitve za proglašenje bl. Alojzija svetim nakon sv. Misa, čitanje literature o bl. Stepincu i dr.

Na hodočašću je kao i svake godine sudjelovao i velik broj legionara iz čitave Biskupije. Dio mladi legionara došao je na susret u petak pješice iz Petrinje prešavši više od 100 kilometara, a dio vlakom do Zlatar Bistrice te potom pješice do Marije Bistrice zajedno s ostalim mladima iz Biskupije. Ostali legionari došli su sa svojim župama u subotu. Svi legionari, zajedno s duhovnikom komicija Gospa snježna mons. Franjom Ćukom, sudjelovali su na križnom putu s legijskim zastavama te sv. misi.

Tekst/Foto: s.Monika Radošević

Facebook Comments