Marijina legija – Komicij "Gospa Snježna", Petrinja

Pjevali smo Sisačkoj Majci milosrđa

WWIMG_1466ML

Znanstveno-obrazovni film dr.sc.Hrvojke Mihanović Salopek Sisačka Majka milosrđa premijerno je u nedjelju prikazan u Petrinji. Film na multidisciplinaran način spajajući crkvenu povijest, povijest književnosti, umjetnosti, glazbe i etnologije objedinjuje baštinu posvećenu Bogorodici na području Sisačke biskupije:

„Mi smo doista nastojali napraviti temeljit antologijski presjek najpoznatijih Marijanskih crkava pa i nekih možda manje poznatih. Posebice smo obratili pozornost na prekrasne drvene kapele koje su specifičnost arhitekture ovoga područja.“

WWIMG_1454

Mihanović Salopek je govoreći o osobnim dojmovima izdvojila svetište Majke naših stradanja, gotičku opatiju u Gori kraj Petrinje:

„Prošle godine na Mariološkom simpoziju kad smo imali obilazak tih znamenitosti odjedanput iz te magle iz tog polupustog i nedovoljno naseljenog pejsaža izronila je ta gotička Opatija. To je stvarno nešto veličanstveno. Evo mogu reći Marija Majka naših stradanja je iz zemlje doslovce vratila srušenu povijest.“

Producent filma je Alojzije Prosoli. Već je snimljeno podosta dokumentarnih filmova diljem Hrvatske na ovu tematiku. Svaki je film poseban, rekao je Prosoli i dodao kako su ga ovdje najviše dojmile strahote koje je ovaj kraj proživljavao stoljećima:

„Ovo je najnoviji film. Montiran je prije deset dana. Što ću reći nego da ja svaki puta proživljavam teškoću zbog ovoga, a opet snagu ovih ljudi koji su doista na braniku Domovine kako je rekao biskup Košić.“, rekao je Prosoli.

WWIMG_1476

Prikazivanje je, uz pomoć Marijine legije, organizirao profesor glazbenog u Prvoj osnovnoj školi Mladen Čakarić. Nakon njegovih uvodnih riječi uslijedili su govori autorice i producenta, a naši mladi su izveli dvije Marijanske pjesme nakon čega je uslijedila projekcija. Nakon projekcije autori su dobili prigodan poklon petrinjsku stucku, a da je film pobudio pažnju okupljenih govori činjenica da se nakon prikazivanja tražio DVD više.

WWIMG_1486

WWIMG_1488

Facebook Comments